През младите си години много хора подценяват важността на съня

...
 През младите си години много хора подценяват важността на съня
Коментари Харесай

Недоспиването действа като наркотик. Защо?

 През младите си години доста хора подценяват значимостта на съня и биоритмите. Те считат, че постоянно имат задоволително сила, с цел да се оправят в рискови случаи на недоспиване.

Последното обаче работи като опиат, провокирайки приучване. Звучи ви необичайно? Сега ще ви разбираем.

Допаминът и хормонът на съня мелатонин работят в противофаза. Мелатонинът потиска интензивността на допаминовите неврони. Ако ние ограничим работата на мелатонина, т.е. до късно седим на ярко, салдото мелатонин-допамин се накланя в интерес на последния.

През деня допаминът се натрупва, а чувствителността на центъра на награждаване се покачва, изключително при хората в преддепресия и меланхолия. Понижаването на равнището на допамина ускорява дневната унесеност и води до фрагментация на съня.

Влошава се работата и на ред хормони – да вземем за пример лептин. Намаляването на удовлетворението от деня води до това, че чувствителността на допаминовата система за награждаване става по-висока и човек има предразположеност към занимания вечерно време.

Поради това заспиването става мъчно. Човек се стреми да удължи положителното самочувствие, което се демонстрира у него вечерно време. Оттук недоспиването е неизбежно.

Хората постоянно не спят и лягат късно , защото мозъкът им обезверено се пробва да изстиска повече допамин през вечерните и нощните часове. Всякакви удоволствия вечер са „ по-вкусни “, когато мозъкът отделя повече допамин.

Съгласете се, че еклерът и сериалът вечерно време ви се костват по-сладки и по-интересни. Поради това хората неумишлено са привличани от „ късните занимания “. Колкото по-малко наслади има денем, толкоз по ни се желае да се забавляваме вечер. Както споделят някои – „ да си поживеят най-малко вечерно време “.

Поради това казусът е в незнанието на тази взаимозависимост. Нормализирането на режима става чрез пренастройване на дневния график.

Ако недоспивате систематично , внезапно се трансформира количеството на допаминовите D2 рецептори. При това равнището на допамина остава същото. Колкото повече бодърствате, толкоз по-силно се намалява равнището на D2 рецептора.

От други проучвания знаем с какво е рисково понижаването на количеството на D2 рецепторите: то покачва риска от импулсивно държание, приложимост на опиати, затлъстяване, хазартни игри и други Ниското количество на рецепторите води до намаление на удоволствието от живота и способността да се учим от грешките си.

Тези промени засягат и мисленето. Анализ на игра на шах демонстрира, че отвън зависимостта от вашия хронотип, заран се вършат по-обмислени ходове, а вечерно време – тактиката на игра е по-бърза и рискована.Заключение:

1. Повече удоволствия заран и денем. Колкото повече удоволствия, другарство и резултати са налице през този интервал от денонощието, толкоз по-малко ни притеглят храната и обществените мрежи вечерно време. Помнете – дефицитът на удоволствия води до нарушение на съня.

2. Разтворете необятно „ вратата “ на съня. Тя има две крила. Първата е мелатонинът – доста светлина заран и денем, ограничение на светлината вечерно време. Втората е умората. Трябва да се натоварвате задоволително – физически и умствено. За да заспите, би трябвало да сте добре изтощени.

3. Утрото е по-мъдро от вечерта. Когато би трябвало да вземате решения, а те са свързани с оценка на риска, предлага се да ги вършиме единствено заран. Наистина утрото е по-мъдро от вечерта.

4. Вечерта е по-творческа. Промяната на чувствителността към допамина на другите рецептори, натрупването на допамин води до по-висока импулсивност, спонтанност, креативност и творчество. Най-важното е да творите на бюрото, а не да търсите наслаждение в хладилника или в бара.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР